piatok 10. mája 2013

Hranolky z batátov so zdravými dresingmi

Ak máte chuť na hranolky, nemusíte si nutne pridať vo fitku 30 minút kardia navyše. Napriek spoločensky zažitému stereotypu hranolky nemusia byť ani vysoko a prázdno kalorické, ani smažené, ani presolené ako zimné cesty.
Prvý bod je nehádzať hranolky do fritézy, ani na panvicu zaliatu litrom oleja, ale takmer bez tuku ich upiecť v teplovzdušnej rúre. No a druhý bod, vďaka ktorému dokážete vytvoriť prekvapivo rýchlo a prekvapivo chutné hranolky je nepoužiť klasické biele zemiaky (ak už ste to niekedy doma skúšali, asi ste zistili, že pripraviť chrumkavé a tvar zachovávajúce hranolky a lá McDonald nie je práve jednoduché, ani rýchle). Skúste to s batátmi, alias tzv. sladkými zemiakmi. Oproti bielym zemiakom majú výraznejšiu chuť, sú bohatšie na vitamín A a C a obsahujú viac vlákniny. Výsledok vás veľmi milo prekvapí :)


Ingrediencie na hranolky:
- Batáty (1 veľký na osobu)
- extra panenský olivový olej
- chilli paprička
- červená paprika sladká
- soľ
- čierne korenie

Ingrediencie na dipy:
- biely jogurt
- cesnak
- kremžská horčica
- francúzska horčica
- horský med
- soľ
- chilli paprička
- čierne korenie

Postup:
Batáty nakrájame na hranolky, osolíme a cca 20 min. necháme v miske absorbovať soľ a púšťať vodu. Po odstátí treba batáty rozložiť na kuchynskú látkovú/papierovú utierku, aby sa vsiakla nadbytočná vlhkosť. Rovno si už môžete aj zapnúť rúru (230 C). Potom hranolky vrátime naspäť do suchej misky, dosolíme, polejeme olivovým olejom (stačí ho len trocha) a premiešame. Prisypeme sladkú červenú papriku a drvenú chilli papričku (podľa množstva hranoliek a tolerancie na ostré chute), čierne korenie, zas treba poriadne premiešať, aby sa korenie podľa možností rovnomerne dostalo na každú hranolku.
Hranolky rozložíme na plech s papierom na pečenie (treba ich rozložiť tak, aby mala každá okolo seba trošku priestoru, nech nie sú úplne natlačené jedna na druhej) a pečieme cca 15 minút - treba to sledovať, aby sa nespálili (ak je hranoliek menej, je dobre ich v polovici pečenia pootáčať, ak je ich viac stačí ich nechať trošku dlhšie prepiecť).
Kým sa to pečie, je dosť času nachystať si dipy. Robievam k tomu medovo-horčicový a jogurtovo-cesnakový dip.
Na medovo-horčicový treba zmiešať kremžskú a ostrú dijonskú horčicu v pomere 3:1 (dijonská je len na chuť) a pridáme med. Množstvo medu záleží od jeho typu, ideálne je použiť tmavý horský med - býva krásne tekutý a stačí ho menej. Množstvo medu treba odhadnúť tak, aby po rozmiešaní s horčicou vznikla hladká omáčka (ani hustá, ale ani príliš vodnatá). Radšej počas miešania a pridávania medu ochutnávajte, vo výslednom efekte by v chuti dipu nemala prerážať ani horčica, ani med, chuť by mala byť konzistentná.
Jogurtovo-cesnakový dip je maximálne jednoduchý. Na jeden malý kelímok bieleho jogurtu (dávam nízkotučný, nemusí byť - nepoužívajte ale smotanový, je zbytočne hutný a ťažký) ide cca 4-5 prepasírovaných dielikov cesnaku, prípadne podľa chuti aj viac. Osolíme a dáma čierne korenie a trochu drveného chilli, zamiešame. A ak máte doma pažitku, môžete ju pridať tiež.
No a to je všetko :)

P.S.: Batáty nie sú jediná chutná hranolková alternatíva. Zaujímvé a úžasne chutné hranolky sa dajú rovnakým postupom pripraviť z mrkvy, zeleru, dokonca aj červenej repy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára