Quinoa. Zdroj: http://indianapublicmedia.org |
Nájdete ju v oddelení s biopotravinami alebo v jedálnych lístkoch juhoamerických a vegetariánskych reštaurácii. Superpotravina a veľký hit, o ktorom hovoria milovníci zdravého životného štýlu. A vy stále netušíte, čo to je. Quinoa.
Quinoa je tzv. pseudo-obilnina, ktorá bola “znovuobjavená” v posledných rokoch. Vďaka svojmu
neuveriteľnému obsahu živín, znamenitej chuti, ako aj jednoduchosťou a všestrannosťou prípravy sa stáva vyhľadávanou potravinou, ktorá by nemala chýbať v
žiadnej kuchyni - alebo aspoň v kuchyni ľudí, ktorým záleží na zdravom a nutrične hodnotnom zložení jedálničku.
Aj keď pre "západného" človeka je toto superzrno novinkou, pre dávne indiánske kmene Mayov, Aztékov a Inkov bolo kľúčovou potravinou. Quinoa sa pestovala už pred vyše 6000 rokmi v Andách, na náhornej
plošine Altiplano, dnešnom území Bolívie, Chile a Peru.
Pre jej
„super“ zloženie dokonca zvažuje NASA jej zaradenie do stravy pre astronautov
pri ich letoch do vesmíru.
Quinoa
neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov. Má vysoký obsah proteínov, čo
ocenia hlavne vegáni a vegetariáni ako náhradu proteínov živočíšneho pôvodu,
ktoré sú z ich stravy vylúčené. Obsahuje
o 16% viac proteínov ako ktorékoľvek iné cereálie.
Cvičíte? Jedzte quinou!
Quinoa - zrná. Zdroj: http://topics.nytimes.com/top/news /health/series/recipes_for_health/quinoa/index.html |
Quinoa je
zaujímavá hlavne obsahom lyzínu, esenciálnej proteínovej aminokyseliny, ktorá
sa v rastlinných potravinách nachádza len minimálne. Esenciálne aminokyseliny
pritom znižujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú stav kostí, kože a svalovej
hmoty, stimulujú tvorbu rastového hormónu, pomáhajú pri regenerácií
pooperačných stavov, chránia pečeň. Quinoa je bohatá tiež na železo, draslík a
fosfor. Kúpite ju bežne v bio potravinách, môžete sa pritom stretnúť s viacerými typmi quinoi (rozličná farba - od bielej/béžovej cez červenú až po hnedú - , rozličná veľkosť zrna a pod.).
Varenie s quinoou
FitSlimákov šalát s quinoou, avokádom, pomarančami a kuracími prsiami. |
Quinoa
môže byť použitá mnohými spôsobmi. Na slano ako samostatná príloha namiesto ryže, na zahustenie
polievok, omáčok, za studena do šalátov, na pečenie koláčov, sušienok, plniek do koláčov, alebo aj
ako súčasť pudingov a iných dezertov. Je veľmi vhodná ako prísada do raňajok pre aktívnych ľudí, či už vo forme proteínovej kaše, tyčiniek, cookies, palaciniek a pod. Quinou si môžete uvariť vo väčšom
množstve, uskladnená v uzatvorenej nádobe v chladničke vám vydrží pomerne dlho.
Čo viac si
priať? :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára