štvrtok 14. februára 2013

Quinoa - proteínový zázrak z Južnej Ameriky

Quinoa. Zdroj: http://indianapublicmedia.org

Nájdete ju v oddelení s biopotravinami alebo v jedálnych lístkoch juhoamerických a vegetariánskych reštaurácii. Superpotravina a veľký hit, o ktorom hovoria milovníci zdravého životného štýlu. A vy stále netušíte, čo to je. Quinoa.  


Quinoa je tzv. pseudo-obilnina, ktorá bola “znovuobjavená” v posledných rokoch. Vďaka svojmu neuveriteľnému obsahu živín, znamenitej chuti, ako aj jednoduchosťou a všestrannosťou prípravy sa stáva vyhľadávanou potravinou, ktorá by nemala chýbať v žiadnej kuchyni - alebo aspoň v kuchyni ľudí, ktorým záleží na zdravom a nutrične hodnotnom zložení jedálničku.

Aj keď pre "západného" človeka je toto superzrno novinkou, pre dávne indiánske kmene Mayov, Aztékov a Inkov bolo kľúčovou potravinou. Quinoa sa pestovala už pred vyše 6000 rokmi v Andách, na náhornej plošine Altiplano, dnešnom území Bolívie, Chile a Peru.

Pre jej „super“ zloženie dokonca zvažuje NASA jej zaradenie do stravy pre astronautov pri ich letoch do vesmíru.

Quinoa neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov. Má vysoký obsah proteínov, čo ocenia hlavne vegáni a vegetariáni ako náhradu proteínov živočíšneho pôvodu, ktoré sú z ich stravy vylúčené.  Obsahuje o 16% viac proteínov ako ktorékoľvek iné cereálie.


Cvičíte? Jedzte quinou!

Quinoa - zrná. Zdroj: http://topics.nytimes.com/top/news
/health/series/recipes_for_health/quinoa/index.html
Pre zdravo sa stravujúcich a hlavne cvičiacich ľudí je prínosom jej obsah všetkých deviatich esenciálnych aminokyselín /tryptofán, valín, leucín, isoleucín, lyzín, fenylalanín, methionín a threonín/, ktoré si telo nie je schopné samo vyprodukovať a je odkázané na ich príjem z potravy. Bez týchto aminokyselín nedokáže správne fungovať, regenerovať a naberať svalovú hmotu.
Quinoa je zaujímavá hlavne obsahom lyzínu, esenciálnej proteínovej aminokyseliny, ktorá sa v rastlinných potravinách nachádza len minimálne. Esenciálne aminokyseliny pritom znižujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú stav kostí, kože a svalovej hmoty, stimulujú tvorbu rastového hormónu, pomáhajú pri regenerácií pooperačných stavov, chránia pečeň. Quinoa je bohatá tiež na železo, draslík a fosfor. Kúpite ju bežne v bio potravinách, môžete sa pritom stretnúť s viacerými typmi quinoi (rozličná farba - od bielej/béžovej cez červenú až po hnedú - , rozličná veľkosť zrna a pod.).


Varenie s quinoou

Quinoa je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu. Treba len dbať na jej dôkladné  a viacnásobné prepláchnutie studenou vodou pred varením, aby sa zrná zbavili saponínov, ktoré sú toxické a mohli by v jedle zanechať horkastú chuť. Saponíny sú mimochodom veľmi podobné mydlu, preto vodu v ktorej sa varila Quinoa zvykli  staré kultúry používať na pranie bielizne.
FitSlimákov šalát s quinoou, avokádom, pomarančami
a kuracími prsiami.
Quinoa sa varí podobne ako ryža, 15 minút v pomere 1:2, resp. 1:1,5. Jeden pohár Quinoa a dva, prípadne 1,5 pohára vody. Quinoa sa pridáva až do vriacej vody a na miernom plameni sa z času načas premieša, aby sa neprilepila k hrncu.

Quinoa môže byť použitá mnohými spôsobmi. Na slano ako samostatná príloha namiesto ryže, na zahustenie polievok, omáčok, za studena do šalátov, na pečenie koláčov, sušienok, plniek do koláčov, alebo aj ako súčasť pudingov a iných dezertov. Je veľmi vhodná ako prísada do raňajok pre aktívnych ľudí, či už vo forme proteínovej kaše, tyčiniek, cookies, palaciniek a pod. Quinou si môžete uvariť vo väčšom množstve, uskladnená v uzatvorenej nádobe v chladničke vám vydrží pomerne dlho. 

Čo viac si priať? :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára