streda 7. augusta 2013

NEKYSNUTÝ celozrnný chlieb

Na svete je možné skoro všetko, vrátane toho, že dokážete vyrobiť chlieb za menej ako jednu
hodinu aj s pečením. Neveríte? Presvedčte sa :)

V týchto horúčavách sa mi nechcelo stráviť 3-4 hodiny v kuchyni, ale napriek tomu som mala masochistickú chuť upiecť si chlieb. Po istej dobe surfovania som zhromaždila asi 6 receptov, z ktorých vznikol základ na veľmi zaujímavý a extrémne rýchly celozrnný chlebík.


Ingrediencie na 1 menší bochník:
- 360 g preosiatej celozrnnej múky + 20-30 extra na poprášenie
- 300 ml nízkotučného mlieka
- cca 50 g slnečnicových semienok
- cca 15-20g tekvicových semienok
- 1 ČL soli
- 1 až 1,5 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL trstinového cukru
- trocha orechového vlasšského oleja na pomastenie

Postup:
Najprv nastavíme trúbu na 230 C. V miske s dostatočným objemom a dostatočne vysokými okrajmi zmiešame preosiatu celozrnnú múku, sódu bikarbónu, soľ, cukor a poriadne premiešame, aby bolo všetko rovnomerne rozložené. Pridáme zmes semienok, znova treba poriadne vmiešať do zmesi. V strede misky urobíme do múky dostatočne veľkú jamku, nalejeme mlieko (nie studené, izbovej teploty) a postupne zmiešavame s múkou až vznikne cesto. Cesto treba poriadne ručne vymiesiť až kým sa nelepí o misku a vytvarovať malý bochník, na vrchu môžete spraviť nožíkom zárezy (3 vodorovné, krížik a pod.). Na plech dáme papier na pečenie potrený orechovým olejom, trochu potrieme aj bochník a poprášime trochou múky. Chlieb pečieme prvých cca 15 minút na 230, potom teplotu treba znížiť na 200 a nechať piecť ďalších cca 30-35 minút. Chlebík krásne naberie objem (3-4 násobne). Treba ho už len presunúť na dosku, nechať vychladnúť a dobrú chuť :)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára