Zas jeden ten deň, keď je vonku zima a hnusne, vy ste doma a intenzívne prokrastinujete. Pretože sa mi už dlhodobo veľmi osvedčila tzv. produktívna prokrastinácia, robím namiesto toho, čo robiť mám, niečo úplne iné, ale zato prospešné. Dnes som dostala chuť prokrastinovať formou pečenia celozrnného pečiva. Doma aj tak nebol chleba, tak prečo ho ísť kúpiť do pekárne za rohom, keď môžem stráviť 2 hodiny pečením pečiva, všakže...
Recept je zase kombinácia asi troch vygooglených, s malými vlastnými vylepšeniami.
Ingrediencie (na 9-10 ks)
- 350g celozrnná hladká pšeničná múka
- 150g celozrnná hladká žitná múka
- 100ml olivového oleja, v ktorom sa 24h lúhoval pretlačený cesnak
- 25 ml slnečnicového oleja
- 300 ml vlažnej vody
- 20g čerstvé kvasnice
- 2 ČL biele balsamico/vinný ocot
- 1 - 1,5 ČL soľ
- 1 ČL hnedý cukor
- slnečnicové a tekvicové semienka podľa chuti
Postup
Najprv treba pripraviť kvások (vo vlažnej vode rozpustiť cukor a kvasnice, premiešať a nechať odpočívať na teplom mieste 15-20 minút, kým nezačne poriadne pracovať). Medzitým zapneme trúbu na 50 C. V mise zmiešať všetky ostatné ingrediencie a pridať pripravený kvások. Vypneme trúbu. Cesto je potrebné dobre premiešať, aby sa nelepilo o misu a bolo homogénne (vo výsledku polohusté). Necháme na 45 min. kysnúť v predhriatej trúbe, malo by zdvojnásobiť svoj objem. Po vykysnutí vyklopíme na pomúčenú dosku, trúbu nastavíme na 200 C, cesto vytvarujeme do valca a rozdelíme na 9-10 častí (ktoré treba ešte trošku spracovať, ale ak cesto správane vykyslo, netreba sa veľmi namáhať). Tvarovať žemle sa dá rôzne - ako keiserky, bochníčky, pletenky, ako máte práve náladu a fantáziu. Položíme na plech (s papierom na pečenie) a potrieme vodou. Pečú sa cca 40 minút na 200 C. Po upečení treba žemle nechať odpočinúť na mriežke a pokúsiť sa nezjesť ich, než aspoň trochu vychladnú :) Enjoy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára