Prečo by mal tatarák byť len z mäsa?
Ste vitarián, vegan, vegetarián, alebo proste len nejasáte pri predstave konzumácie surového mäsa so surovým žĺtkom. A máte zrazu obrovskú chuť na tatarák. Nezúfajte, týmto receptom budete veľmi príjemne prekvapení. Je síce trochu náročnejší na čas a karpálny tunel kvôli strúhaniu, ale stojí to zato. A výrobná cena oproti klasickému tataráku tiež poteší :)
Ingrediencie pre 1 osobu na lepšiu večeru:
Ste vitarián, vegan, vegetarián, alebo proste len nejasáte pri predstave konzumácie surového mäsa so surovým žĺtkom. A máte zrazu obrovskú chuť na tatarák. Nezúfajte, týmto receptom budete veľmi príjemne prekvapení. Je síce trochu náročnejší na čas a karpálny tunel kvôli strúhaniu, ale stojí to zato. A výrobná cena oproti klasickému tataráku tiež poteší :)
Ingrediencie pre 1 osobu na lepšiu večeru:
- 3-4 PL mrkva strúhaná
- 4 strúčiky cesnaku (ideálne nechať rozpustiť v oleji)
- 3-4 PL zeler (ak je starý, stačí menej + treba
ochutnávať)
- 3-4 PL na jemno krájaná cibuľa
- 4 PL nasekané orechy
- 2x na jemno krájaná kyslá uhorka
- 1/2 ČL kapari nasekané
- extra panenský olivový olej (s vylúhovaným cesnakom)
- kečup podľa chuti
- čierne korenie
- štipľavá + sladká paprika kvôli farbe
- soľ
(osvedčené množstvo pre pohostenie kamarátov/návštevy je troj až štvornásobok základných pomerov)
Tým, že recept je na pomery po PL, nie je úplne jednoduché prerátať si suroviny na gramy atď. Preto je dobré začať so surovinou, ktorej je najmenej (v mojom prípade to býva zeler) a množstvá odvodiť z toho. Ak chcete ešte lepšiu chuť, je dobré nechať pretlačený cesnak cez noc v olivovom oleji.
Postup
Treba si na jemno nastrúhať mrkvu a zeler, zmiešať v mise, osoliť a nechať púšťať cca 15-20min. šťavu, treba naozaj poriadne povytláčať vodu. Medzitým na jemno nasekať cibuľu, uhorky, kapari a pomlieť orechy. K mrkve a zeleru pridať čierne korenie podľa chuti, prípadne dosoliť. Poriadne vmiešať ostatné suroviny (nasekanú cibuľu, uhorky, kapary, orechy), vrátane cesnaku s olejom. Hmota by mala byť čo najhomogénnejšia. Následne treba pridať kečup (pridávala som ostrý domáci kečup, takže spolu s veľmi ostrou paprikou, ktorú som použila, bol výsledok dosť brutálny), množstvo odhadnúť podľa chuti, konzistencie, ale aj farby (dá sa začať tak na 3-4 PLv rámci základného pomeru a pridávať). Dobre premiešať (najlepšie rukami) a nechať odležať v chladničke. Min. 3 hodiny, ale čím dlhšie, tým lepšie.
Servíruje sa na hriankach (lepšie na suchých ako robených na oleji), ako klasický tatarák. Ak nemáte doma chleba, ale zato máte hodinku času, môžete si k tomu narýchlo upiecť nekysnutý celozrnný chlieb. Enjoy :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára